דיכאון נחשב לתופעה שכיחה באוכלוסייה, ובניגוד לתחושת העצבות החולפת מאליה יחסית במהירות, הדיכאון עשוי להישאר זמן רב ללא טיפול מתאים, הוא פוגע באופן משמעותי בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים, עד כדי סיכון של ממש לחיי המטופל. התסמינים של הדיכאון הם מגוונים והסימפטומים המוכרים יכולים להתפתח עקב גורמים פסיכולוגיים, גופניים וחברתיים.
דיכאון מהווה הפרעה שכיחה, בעיקר בקרב מבוגרים, ועל פי נתוני ארגון הבריאות העולמי כ-4.4% מאוכלוסיית העולם סובלת מהתופעה. כמו כן, לפי הסטטיסטיקה, כאחד מכל עשרה אנשים יחווה דיכאון בשלב מסוים בחייו, התופעה יכולה להיות קלה וקצרה או ממושכת וחריפה.
תסמינים של דיכאון
כאמור, תסמיני הדיכאון יכולים להיות גופניים, פסיכולוגיים וחברתיים. התסמינים הנפוצים ביותר לתופעה הם:
תסמינים פסיכולוגיים:
- אשמה, חוסר תקווה או חוסר אונים.
- חוסר הנאה בפעילויות שונות שהסבו אושר לפני הדיכאון.
- תחושות כמו חרדה ודאגה.
- בכי משמעותי.
- הערכה עצמית נמוכה.
- מחשבות אובדניות.
- חוסר ענין ומוטיבציה.
- ירידה בחשק המיני.
תסמינים גופניים:
- שינוי בתיאבון או במשקל הגוף.
- כאבים לא מוסברים.
- חוסר אנרגיה.
- חוסר עניין במין.
- הפרעות שינה.
- עצירות.
- דיבור איטי, האטה בתנועה.
תסמינים חברתיים:
- הימנעות מפעילות חברתית.
- קשיים בזוגיות ובחיי המשפחה.
- פגיעה בביצועים בעבודה.
- בדידות.
כיצד ניתן לעזור בקהילה לאנשים החווים תסמיני דיכאון?
דיכאון עלול להתפתח בגלל סיבות רבות ומגוונות כמו מוות של אדם קרוב, פרידה קשה, קשיים כלכליים, הודעה על אבחון מחלה קשה ועוד. אם התופעה נמשכת מעל שבועיים חשוב להגיע לאבחון מקצועי אצל פסיכיאטר מומחה, אך ברוב המקרים האדם אינו מסוגל לאבחן את עצמו בתסמיני הדיכאון, לכן יש חשיבות רבה לקהילה ולסביבה הקרובה של האדם.
מאחר ואחד מכל 10 אנשים חווה דיכאון במהלך חייו, יש לשים לב להתנהגות של אנשים הנמצאים בקהילה ובסביבה הקרובה שלנו, וכאשר מזהים לפחות 5 תסמינים של התופעה חשוב לסייע לאדם החווה את הדיכאון ולגרום לו להגיע לפסיכיאטר כדי לעבור אבחון ולקבל טיפול מתאים.
טיפולים נחוצים למטופלים הסובלים מדיכאון
הטיפול המומלץ לאנשים הסובלים מדיכאון מבוסס בדרך כלל על טיפול פסיכולוגי רגשי בשילוב תרופות נוגדות דיכאון. הטיפולים הפסיכולוגיים המתאימים לתופעה הם בעיקר טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול דינמי וקצר מועד ומיינדפולנס. הטיפול הרגשי יכול לסייע למטופל באמצעות שינוי התנהגות ודפוסי חשיבה, הטיפול הרגשי מעניק כלים למניעת התופעה.
הטיפול התרופתי מומלץ לסובלים מדיכאון, כדאי לעבור את האבחון אצל פסיכיאטר מומחה כדי להתאים את סוג ומינון התרופות, וכדי להעלים את הפחד והחשש שיש מתרופות פסיכיאטריות.
בנוסף, יש טיפולים מתקדמים באמצעות שיטות מאושרות כמו טיפול בגזעי חשמל (ECT), גרייה מגנטית (TMS), גרייה חשמלית עדינה וקטמין או אסקטמין. הטיפולים המתקדמים לדיכאון מיועדים בעיקר למצבים של דיכאון קליני ממושך כאשר הקשרים החשמליים באזורים השונים במוח אינם מתפקדים היטב.
חשיבות הטיפול אצל מומחה לטיפול בדיכאון
חשוב לבחור היטב את המומחה לטיפול בדיכאון מאחר וקשה לאבחן את התופעה ונדרש ידע וניסיון רב בתחום. בעזרת המומחה המנוסה ניתן להתאים את הטיפול היעיל ביותר ולספק תמיכה נפשית הנחוצה לאדם, וכך ניתן להתאושש גם ממצבים של דיכאון קשה וחריף.
לפרטים נוספים על התופעה וטיפול בדיכאון אצל מומחה בתחום – לחץ כאן!