עבודות רבות נעשות כאשר העובדים אינם ניצבים על הקרקע אלא במפלס גבוה ממנה. הן מוגדרות עבודה בגובה. עבודות אלו נחשבות למסוכנות בגלל הסיטואציה בה הן נעשות, ומשום כך, יש לבצע אותן על פי תקנות אשר נקבעות על ידי המוסד לבטיחות וגהות מיסודו של משרד העבודה והרווחה. בין העבודות הללו ניתן לציין עבודה על סולמות ותרנים, כאשר העובד נמצא על מנוף, מתוך בימות מתרוממות, מעל לפיגומים נייחים, מעל גגות, מעל מבנה קונסטרוקציה, בעת גיזום וטיפול בעצים, בעת הקמת בימות ומערכות הגברה ותאורה ועוד.
בכל המצבים הללו, ואחרים נוספים, האדם אינו עומד על קרקע, אין גדר או מעקה יציב, הוא נמצא בגובה של לפחות 2 מטר מעל לפני האדמה, מבצע עבודות בהטיה של כ 45 מעלות מעבר למעקה של משטח העבודה וכדומה. מעסיקי העובדים הללו חייבים להתנהל על פי כללי הבטיחות המוגדרים לכל סיטואציה. החובה היא לצייד אותם באביזרי בטיחות דוגמת רתמות בטיחות שונות, כובעי מגן, חבלים מיוחדים, בולמי נפילה, קרבינות אבטחה, אמצעי וווי עיגון ועוד. חלק מהציוד מולבש על העובדים ולחלק אחר הם מתחברים.
מטרת ציוד המגן הוא לאפשר עבודה בחופשיות כאשר שתי ידי העובד פנויות לביצוע המטלות שלו, כמובן, למנוע נפילה, ובמידה והיא מתרחשת, למזער על למינימום את נזקי הגוף העלולים להיגרם. בנוסף לציוד מגן, יש הוראות תפעול ופעילות. יש מקרים בהם העובד נמצא בגובה ומנהל ניצב למטה ומכוון אותו ועוד. מומחים לבטיחות בעבודה הם אלו אשר מתמחים בהדרכת מנהלים וקציני בטיחות בעסקים, במפעלים ובחברות הנותנות שירותים בגבהים.
כל הנושא מאוד מורכב וכולל תקנות והוראות, מפרטים ותווי תקן לגבי סוג הציוד ועוד. דוגמא לתקנה: כל אדם העובד על סולם מעל שני מטר מוגדר כעובד בגובה וחייב לקבל אישור מתאים. אחראי הבטיחות והמנהלים חייבים לקבל הדרכה מגורם מוסמך ולקבל אישור על כך. מומלץ ליצור קשר עם חברה בעלת מוניטין בתחום אשר מנהליה הינם בעלי ידע וניסיון רב בנושאי בטיחות שונים כולל עבודה בגובה. הם ילוו את בית העסק ככל הנדרש ויסייעו לו לבצע משימותיו בבטיחות מרבית.
תמונה: pixabay