כאשר מדובר על אבחון דידקטי, מדובר לרוב על אבחון הרלוונטי עבור ילדים אשר סובלים מלקויות למידה. אולם, חשוב מאוד לדעת שלא פעם, גם ילדים מחוננים אשר הוריהם רוצים שהם יעברו אבחון לילדים מחוננים, מופנים לאבחון דידקטי. במדינת ישראל, עורכים לכל הילדים אשר לומדים בכיתה ב, מבחן של משרד החינוך שמטרתו היא לאתר ילדים מחוננים בפוטנציאל. אותם ילדים שזוהו כבעלי פוטנציאל יופנו למבחן נוסף, אשר יקבע האם הם אכן מחוננים.
ישנם לא מעט הורים אשר מעוניינים לדעת עוד בטרם הילד שלהם מגיע לכיתה ב, האם הוא מחונן, מכיוון שהם מזהים בילד לא מעט נקודות חוזק. הורים שכאלה יכולים לקחת את הילד שלהם לאבחון דידקטי מקצועי אשר יבחן את הרמה הקוגניטיבית של הילד ויקבע האם הוא מחונן או לא.
מתי כדאי לערוך מבחן מחוננים לילד
חשוב מאוד לדעת שלא תמיד כדאי לערוך לילד מבחן למחוננים באופן פרטי. לעיתים, אבחון דידקטי שמטרתו היא לזהות ילד מחונן, אשר נערך לפני הזמן המתאים יכול לפגוע בילד. ישנם שני מצבים אשר בגינם כדאי לערוך מבחן למחוננים מוקדם לילד. במקרה הראשון, אם ההורים מעוניינים שהילד ילמד מלכתחילה במסגרת הרלוונטית עבור ילדים מחוננים, הם יכולים לערוך לילד מבחן דידקטי שיקבע האם הוא מחונן שכן, אי אפשר להתקבל למסגרת ייעודית לילדים מחוננים ללא אבחון אשר מעיד כי הילד אכן כזה. שנית, אם הילד סובל מלקות למידה שאיננה עולה בקנה אחד יחד עם יכולותיו השונות, ניתן לבחון זאת באמצעות אבחון דידקטי.
ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה קיים אגף שלם למחוננים.
הקבלה למכונים השונים המעניקים תוכניות העשרה מיוחדות לילדים מחוננים וכן הקבלה לכיתה ייעודית מיוחדת עבור מחוננים בבית ספר יסודי או תיכון כרוכה באבחון דידקטי למחוננים. אם הילד שלכם מביע אי שביעות רצון מהרמה הלימודית בכיתה, אם אתם חשים שהוא איננו מאותגר אינטלקטואלית בכיתה ומרבית הזמן הוא פשוט משועמם, כדאי מאוד שתפנו לאבחון דידקטי פרטי שיבחן האם הילד מחונן. אבחון לילדים מחוננים כולל בו תחומים שונים שבהם נבדקת רמת המשכל של הילד. בעוד שאצל כלל האוכלוסייה רמת המשכל הנורמלית עומדת על 100, רמת המשכל של ילד מחונן עומדת על 130.
ילד מחונן עם לקות למידה
כיום גם ילדים מחוננים סובלים מלקויות למידה או בעיות התפתחותיות והתנהגותיות שונות. כך לדוגמא: ילד אשר לוקה באוטיזם יכול להיות ילד מחונן מבחינה אינטלקטואלית. ילד מחונן יכול לסבול מהפרעות קשב וריכוז, דיסגרפיה, דיסלקציה ועוד. במקרה שבו הילד סובל מהפרעה או בעיה כלשהי אשר מונעת ממנו לממש את היכולת הקוגניטיבית שלו, הרי שמבחן דידקטי יכול לבחון האם הוא מחונן על אף הקשיים שלו ולסייע לו לממש את הפוטנציאל הקוגניטיבי שלו על אף הקשיים אשר מהם הוא סובל. אם החלטתם לבחון האם הילד שלכם בעל לקות למידה כלשהי והאם הוא מחונן על אף אותה לקות למידה, חשוב לפנות למאבחנים דידקטיים מקצועיים ומנוסים בתחום אבחונים לילדים מחוננים.
לא מעט הורים מעוניינים לאבחן את הילדים שלהם עוד בטרם הם מגיעים לגיל הרשמי שבו מדינת ישראל עורכת את המבחנים הרלוונטיים לאיתור מחוננים. אותם הורים חייבים לשאול את עצמם, האם האבחון הדידקטי שהם מעוניינים לערוך לילד שלהם לצורך בדיקת המחוננות או אי המחוננות שלו הוא באמת נחוץ בשלב שבו הם מעוניינים לבצע אותו, לצורך קידום הילד או שמא מדובר ברצון לספק את הסקרנות שלהם גרידא. אם מדובר ברצון של ההורה להשביע את הסקרנות שלו אודות הילד שלו ותו לא, הרי שלא בהכרח כדאי לבצע אבחון דידקטי לצורך קבלת אישור לכך שהילד מחונן. אולם, אם ההורה רואה בכך צורך בשל העובדה שהוא מעוניין לקדם את הילד שלו ולהעניק לו כלי למידה המתאימים לרמתו הקונטיבית, ניתן לבחור מכון לביצוע אבחון דידקטי לילדים, על מנת שהילד יאובחן מבחינה קוגניטיבית ויוכר כמחונן במידת הצורך.
צילום: shutterstock